Klicka på bilden för att komma till bokens sajt.
I en ny bok – Svensk Floskelordbok – har journalisten och författaren Fredrik Kullberg tagit upp mängder av exempel på just sådana, det vill säga floskler.
För förlaget Karnevals räkning korrläste jag manus till boken och slogs av hur floskligt och tillkrånglat språket verkligen alltför ofta är. När man får floskler presenterade på det här sättet, komprimerat, så märks de extra tydligt.
I inledning av boken skriver författaren Fredrik Kullberg bland annat så här:
Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den flodvåg av floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men intetsägande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kontrast mellan innehåll och form, och som inte har något annat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.
Här några exempel på floskelkryddade texter och utsagor som lyfts fram:
Klicka på bilden för att läsa texten i större format.
Klicka på textrutan för att lyssna på intervju med författaren Fredrik Kullberg i Sveriges Radio P1 morgon.
En floskel är ett tomt, slitet ord eller uttryck, en banalitet. Granna och vackra, men tomma och innehållslösa ord, fraser, eller uttryck, som på något sätt står i kontrast till verkligheten eller uttrycker självklarheter, men som inte desto mindre upprepas ofta.
Klicka på textrutan för att lyssna på författaren Fredrik Kullbergs medverkan i Nordegren & Epstein i Sveriges Radio P1.
Många människor har nytta av att läsa den här boken. Särskilt politiker, journalister och allehanda kommunikatörer. Om den får ens en del av personer i dessa grupper att nyktra till och inse att rak, tydlig, korrekt (inte minst viktigt!) svenska är det bästa redskapet för att föra fram budskap som man vill att alla ska förstå, så är mycket vunnet.
Ett klart, tydligt och korrekt språk vinner i längden. Tänk på det, alla floskelordsanvändare!