Finns det en enda svensk som inte vet vem Barbro Lindgren är? Som aldrig hört talas om henne, som aldrig läst någon av hennes över 100 böcker? Jag tror inte det.
Som korrläsare åt bland annat Karneval förlag, som gett ut ett stort antal av Barbro Lindgrens senaste – och en del tidigare – böcker, fick jag ett lite ovanligt men riktigt trevligt uppdrag: att skriva in på dator ett handskrivet manus. Av just Barbro Lindgren! Det är inte många som skriver sina manus för hand längre, hon är en av dem. Och det var riktigt trevligt för mig att få överföra det hon suttit och skrivit med sin penna. Hennes handstil lärde jag mig snabbt att tyda – det var inte svårt utom några få gånger – och samtidigt tog jag verkligen in det som var skrivet eftersom vartenda ord måste skrivas på nytt och därmed också måste läsas och förstås. Ett lite annorlunda uppdrag i dessa nästintill heldatoriserade tider. Och speciellt att få ta del av Barbro Lindgrens kanske 105:te bok! Det var lite svårt att räkna dem, därav “kanske”.
Här är några sidor ur det rätt ganska digra manuset – så här såg de ut. Titeln på boken bli Är detta verkligen stjärnor.
Bilden av sidorna är publicerad med tillstånd av förlaget.
Här lite, alldeles för lite, om Barbro Lindgrens enormt rika produktion. Mer kan man läsa mer om på Wikipedia och på förlagen som gett ut böckerna
Den första boken kom ut 1965 hos Rabén & Sjögren och hette Mattias sommar. Efter den följde flera böcker om Mattias (Barbro Lindgrens son hette Mattias och familjen bodde på Vanadisvägen, precis som Mattias i boken). Om Barbro Lindgren sägs bland mycket annat så här på förlagets sajt:
Barbro Lindgrens författarskap spänner över både pekböcker, bilderböcker, romaner, dramatik, dikter och översättningar. Hon skriver både för barn och vuxna.
Och det är ingen överdrift! På Wikipedia finns en lista över hennes rika produktion, de flesta svenskar födda i början av 1960-talet och framåt, har stiftat bekantskap med hennes berättande genom en eller flera av de många böckerna. Som böckerna om Sparvel, särskilt den första som blev mycket uppmärksammad: Lilla Sparvel. Den kom 1976.
Ytterligare en bok till att nämna är en som också blev mycket omskriven och mycket läst – och fortfarande läses – är Mamman och den vilda bebin, 1994. Den presenterades så här:
Bebins framfart är värre än det mesta. Det värsta är att han gömmer sig för mamman hela tiden. Fast då och då hittar hon honom. Lite puss och kram och sen iväg på nya farligheter. En oumbärlig bok för alla som är, har eller har varit bebisar!
Om någon till äventyrs inte har läst något av denna många gånger om prisbelönta författare, så finns ovan länkar till Karneval förlag och till Rabén & Sjögren där böckerna kan beställas.